Logo: PAL - Practise And Learn

Historien om PAL.


DD Company AB startades år 2000 av Daniel Ljungberg och Dan Gustafsson. Idag har företaget expanderat och ägarna Mårten Andersson, Ole Kälebo och Anders Rick tillkommit. Daniel och Dan jobbade under 90-talet med spelarutbildningsfrågor och deltog aktivt i debatten kring hur vi kan få bättre individuellt tekniskt skickliga fotbollsspelare och hur vi kan öka andelen egenträning hos spelarna.


En idé föds

Efter många och långa fotbollssamtal mellan Daniel och Dan så föddes idén om att ta fram ett träningshjälpmedel för att underlätta egenträningen för de spelare som verkligen hade ambition att bli riktigt duktiga fotbollsspelare.

Dan, som är duktig på att illustrera och rita började på nätterna att skissa på produkten. Ritningarna låg i byrålådan hos Dan, för hur man skulle gå vidare med idén var inte helt enkel och självklar. Efter några månader så sa Dan.

– Vi måste göra något med denna idé Daniel, jag kan inte sitta som pensionär i gungstolen och blicka tillbaka på detta och konstatera att jag inte gjorde ett försök med att förverkliga vår idé.


Uppfinnar-rådet

En intensivare eftersökning genomfördes kring om det fanns några vägar för att få stöd för innovation i ett ritstadie. Det visade sig att ALMI företagspartner hade ett uppfinnarråd där idéer kunde pitchas. Ett första möte med ALMI blev bokat, Dan tog med sig sina skisser och förklarade så gott det gick för handläggaren som inte visste mycket om fotboll. Men kände att det här kanske är något intressant ändå. Speciellt när det gick upp för handläggaren hur stor fotbollsmarknaden var.

Dan och Daniel fick en tid för att presentera sin idé för ALMI:s uppfinnaråd. Nu blev situationen annorlunda, för hur ska man presentera det här, funderade Dan och Daniel. Inför tanken att stå framför rådet och diskutera en ev. produkts utformning och förträfflighet gjorde dem båda lätt nervösa. Dom vände och vred på hur presentationen skulle läggas upp. Tills Dan efter att grubblat en natt ringer till Daniel och säger:

– Vi ska inte göra något annat än att åka dit och snacka fotboll, för det är det som vi kan. Det kommer automatiskt att leda oss in i produktsnacket. Vi utgår helt enkelt från problemanalysen. Vi har inte utifrån ett internationellt perspektiv tillräckligt tekniskt skickliga fotbollsspelare och det beror många gånger på att de har för få upprepningar och tränat på för lite matchlika situationer.

Med den taktiken åkte Dan och Daniel till uppfinnarrådet. Mottagandet får lågmält och något svårtolkat. Förmodligen för att ingen kommit dit och snackat fotbollsträning och utveckling av fotbollsspelare tidigare. När Dans ritningar kom fram blev det dock något mer intresserade blickar.

Daniel var skeptisk till att de hade förstått budskapet och redskapets möjligheter för fotbollsspelaren. Men Dan var av en helt annan uppfattning.

– Dom kan inte ha missat det. Vi var så övertygade att om de säger nej till detta, då ska de inte ha kvar sina uppdrag i rådet. Resonerade Dan krasst.

Efter ett par veckor kom ett brev Dan och Daniel skulle infinna sig på rådets kommande sammanträde. Väl där så gick det fortfarande inte att utläsa hur de hade bedömt deras idé.

 Rådets ordförande öppnade mötet på följande vis:

– Ja, vi får väl erkänna att ingen av oss här har någon egen erfarenhet kring fotboll och fotbollsträning. Däremot är det ju väl känt hur Björn Borg tränade upp sin teknik mot sin garagedörr. Personligen har jag däremot spelat en hel del golf och ser där vilken betydelse det här med att få många upprepningar har. Om jag inte lägger ner extra tid på ex. puttar då missar jag otroligt mycket mer än efter de gånger när jag gått ut och kört lite extra träning. Så på det viset förstår jag er idé. Att vi beviljat er projektbidrag för att ni ska kunna ta fram en prototyp på er idé ska ni främst se det som att vi tror på er som entreprenörer.

Dan och Daniel gick ut från rummet och tittade på varandra.

– Dom köpte det, helt otroligt säger Dan. Nu har vi världens chans att få vara en del av utvecklingen av fotbollen.

Från att ha varit drömmar, tankar, visioner så blev det nu mer verklighet. Medel för att börja testa material kunde köpas in och kontakter med producenter och verkstäder togs.


Tommy söderbergh testar

Efter att ha testat material utifrån både fotbolls- och hållbarhetsperspektiv i drygt 2.5 år hade Daniel och Dan en produkt som kunde förklaras som ett mobilt bollplank för fotbollsträning. För att få feedback på sin idé togs kontakten med ett antal personer som Dan och Daniel hade ett stort förtroende för. Dessa fick enligt avtalet med ALMI företagspapper skriva under sekretesspapper och sedan demonstrerades och testades produkten.

Två av dem som testade från allra första början var Thomas Lyth, chef på fotbollsavdelningen på SvFF och ansvarig för spelarutbildningen i svensk fotboll samt Tommy Söderberg som var förbundskapten för A-landslaget. Vid alla visningar såg Dan och Daniel till att hitta undanskymda fotbollsplaner utan insyn. Detta var något mer problematiskt i Solna. Men en del av en park nära Ulsvundasjön, söder om Solna var hyfsat insynskyddat och där skedde testet. Alla kom ombytta för fotbollsträning. Något skeptiska var de båda kollegorna från SvFF, speciellt när det visade sig att gräset som de skulle träna på var täckt av avföring från gäss… Bekymret kring detta glömdes snabbt bort när Dan tog på sig rollen som målvakt mellan två träd.

– Jag släpper inte en boll förbi mig, ropade Dan till herrarna Lyth och Söderberg.

Som därefter med stigande intensitet började testa det mobila bollplanket och försöka göra mål på Dan i olika avslutningsövningar. Dan slängde sig fullständigt orädd för den kletiga gödseln från gässen och gjorde allt för att inte Lyth/Söderberg skulle få in någon boll bakom honom.

Efter passet gick testpanelen tillbaka mot bilarna. Söderberg var imponerad, när han tog följe med Daniel. Här kommer det att bli många upprepningar för de unga spelare som har passionen och intresset för att bli fotbollsspelare. Bollplanket ska ut till skolor och föreningar, resonerade Tommy.

– Det är bara en sak som gör mig riktigt förbannad, ropar Tommy Söderberg plötsligt och knuffar till Daniel.

Daniel blir paff, hämtar sig från det efterföljande felsteget och svarar förvånat, och med viss ängslan i rösten.

– Vad är det då?

– Jo, här har jag arbetat professionellt med fotboll i över 30 år, nästan dag och natt emellanåt och så kommer du som junior och kommer på en så här enkel idé. Det är helt otroligt.

När Dan och Daniel tar bilen hem från Stockholm så har de bestämt sig – Nu kör vi!

Från att ha varit en idé för att hjälpa sina egna spelare som ville tränare extra så insåg nu Dan och Daniel att det kanske till och med kan bli en kommersiell produkt, vilket de aldrig hade trott från början.


Bollplanket får sitt namn

Det var även på väg hem som namnet på bollplanket tog form. Träna och lära var Dan och Daniel överrens om måste finnas med. Efter ett tag växte namnet PAL fram som är en förkortning av Practise And Learn. Att PAL också betyder polare eller kompis, vilket är vad just PAL är gjorde att betänketiden var slut och snabbt lämnades namnet in till PRV. Vad Dan och Daniel inte visste då var att inom sektorn fritid och leksaker som sökning på varumärket gjordes så hittades en leksak för underlater. Det företaget fick två år på sig att göra en besvärsskrivning om de motsatte sig att PAL också blev ett träningsredskap i fotboll. Det hade Dan och Daniel inte räknat med att det skulle ta sådan tid att få PAL registrerat. Men fågeluppfinnarna kom aldrig in med någon skrivning så varumärket PAL kunde registreras på det gemensamma bolaget DD Company AB som Dan och Daniel startat upp.

sverigeresan börjar

Första åren besökte Dan och Daniel i stort sett hela Sverige. Ett koncept byggdes upp med både teori och praktik kring individuell träning. Alla var inte helt bekväma med dessa innovativa tankar kring hur man kan träna individuellt för att förbättra sin teknik och faktiskt för första gången kunna bedriva en varierad och effektiv egenträning. Dan och Daniel fick möjligheten att träffa allt från barn- och ungdomstränare, seniortränare i gärdsgårdsserier till heltidsanställda tränare elitnivå. Möten som var intressanta och berikande på många olika sätt. Det som visade sig ganska fort var att de som varit lagtränare i många år och givetvis tänkt och planerat för att få helheten att fungera i ett lag inte alltid var övertygade om PAL:s möjligheter för att utveckla individen skicklighet med bollen.

– Varför ska vi träna indiviuellt? fotboll är ju en lagidrott!

Frågan kom ganska ofta till Dan och Daniel och blev till sist en frågeställning i den teoretiska utbildningsdelen.

Dan och Daniel kunde relativt tidigt se att de tränare som fördjupat sitt tänk kring ”Vad krävs för att bli en riktigt duktig fotbollsspelare”. Det tog till sig PAL:s träningskoncept med en gång. Men de som inte hade funderat så mycket kring en kravställning, hade ofta en skeptisk inställning till en början. Men när de fick höra genom andra tränare att de använde PAL i sin spelarutbildning så var det inte sällan som de svängde i sin uppfattning.

”Vad krävs av dagens och framtidens fotbollsspelare” blev också en del i utbildningsupplägget nar Dan och Daniel turnerade runt i landet.


PAL reser utomlands

Ganska snabbt kom det intresse från utländska tränare och klubbar. Dan och Daniel hade bankmannens stränga order i bakhuvudet, när han gav dem banklånen för att starta upp produktionen.

– Ni måste lova mig att innan ni går utomlands så måste ni ha etablerat er på hemmamarknaden! Jag har sett så många företag gå under med sina innovationer för att de har gått utomlands för tidigt och dragit på sig för stora kostnader.

Med dessa ord i bakhuvudet och sparsam budget, så avvaktade Dan och Daniel med att anta erbjudandena att besöka klubbar utomlands den första tiden.

Däremot fick PAL uppmärksamhet genom klubbar och tränare som besökte Sverige. Italien blev till slut första resan med fantastiska fotbollsupplevelser både i Florens och i Rom på Italienska Fotbollförbundets träningsanläggning.


Pal på Camp Nou

Spanien kom något år senare, då en inbjudan kom från FC Barcelona att komma ner och genomföra en utbildning för deras ledare på klassiska Nou Camp.

Något nervösa satte sig Dan och Daniel på planet för att genomföra en utbildning kring hur man kan träna individuell teknikträning. Förberedelserna var omfattande inte minst genom den nyfunna partnern och återförsäljaren i Spanien, Ranking.

VD:n och exportchefen mötte upp Dan och Daniel på hotellet för att köra till Nou Camp. Teamet kommer till anläggningen 1.5h innan utsatt tid och bestämmer sig för att ta en kopp kaffe och slipa de sista detaljerna. Framförallt kring teoripasset där översättning skulle ske på ett mer omfattande sätt än på praktiken, där det mesta sköter sig själv.

När man kommer tillbaka till bilen så är den länsad på allt. Datorer, kameror, filmutrustning, pengar, kläder allt är borta. Det är lätt panik i gruppen och ingen kan förstå hur inbrottet skett, för bilen var låst och inga brytmärken.

VD:n José Angel tar tag i situationen. Ringer FCB och berättar om det inträffade, därefter direkt till polisstationen. Som på förhand fått veta vad som hänt och att FC Barcelonas tränare väntar för att få sin utbildning. Anmälan går otroligt fort och man får gå före i kön för att inte tappa ännu mer tid.

På vägen tillbaka till Nou Camp, så bestämmer de sig för att lämna det inträffade bakom sig och sätta fullt fokus och ge allt ute på planen. Daniel kommer på att hans träningskläder och fotbollsskokor också är stulna. Det enda han har är kostymen och den vill han absolut inte gå ut med på planen. José Angel ringer i bilen och förklarar situationen. Dan har sina träningskläder kvar, så när Daniel kliver ut bilen så möter FC:s ledare upp redan vid bilen för att guida in Daniel till FCB:s huvudomklädningsrum. Där kläder och skor finns att låna.

– Det krävdes alltså att dina kläder blev stulna för att du skulle få dra på dig din drömutrustning, var det första Dan kommenterade när Daniel kom ut i FCB:s kläder. FCB:s tränare tog däremot emot deras ”nya tränare” med high five och välkomstkramar.

Hela utbildningen gick fantastiskt bra och FCB:s tränare var mycket intresserade och delaktiga i övningar och utveckling och testandet av övningar.

zinedine zidane gillar pal

Efter några månader så hör Ranking av sig. Zinedine Zidane, världsmästare och lagkapten när Frankrike vann VM 1998 och legendarisk innermittfältare i Real Madrid har tydligen sett PAL Original i Barcelona. Han ska bli huvudtränare i Spaniens största TV produktion någonsin. En Reality TV produktion där vinnaren får ett korttidskontrakt med Atletico Madrid. Att en av världens absolut främsta fotbollsspelare tycker att PAL är det bästa han sett för det var precis detta hjälpmedel som han sökte när han var ungdomsspelare i Frankrike, blir en energiboost utan dess like och ett erkännande som varken spanjorerna eller Dan och Daniel hade kunnat drömma om.

Problemet var bara att det var alldeles för dyrt att medverka eller produktplacera i Cracks TV som serien döpts till. Efter veckor av förhandlande, där hänsyn fick tas till Adidas som huvudsponsor och som lagt tiotalsmiljoner för att bli det måste godkänna att PAL kommer in och det helst gratis. Mission impossible visade det sig tills Zidane personligen gick in och löste situationen. PAL var med i Cracks TV och det visade sig till Dan och Daniels förvåning att de använde PAL otroligt mycket. Framföralt i fys träningen för att få med bollen i den.

När produktionsbolaget fick höra talas om att det var två okända svenskar som tagit fram träningshjälpmedlet. Då fick Dan och Daniel en inbjudan att åka ner som gästtränare. Ännu en oförglömlig resa med otroliga fotbollsupplevelser genomfördes. På en dag spelades det in flera pass som användes ända fram till finaldagen för deltagarna. Bl.a. fick Dan och Daniel specialträna de stackars spelare åkt ut. Dvs. inte hade chans att denna gång få ett proffskontrakt. De spelarna var ändå med i laget och tränade lika mycket som de andra. Till Dan och Daniel kom för att de skulle få extra träning…. Se delar av TV produktionen, genom att klicka här:
https://www.youtube.com/watch?v=WvOPFlDGT-k


Pal in i framtiden

En ny epok för PAL blev det när Mårten Andersson kom in i företaget. Med Mårten så strukturerades verksamheten upp. Från att varit enbart fokus på det fotbollsmässiga, så fick nu företaget även en utveckling när det gäller försäljning och organisationsfrågor.

Med Mårtens energi och kompetens så fick företaget en ordentlig ansiktslyftning, både inifrån och på ytan. Ny hemsida, nya strategier när det gäller information och sociala medier.  Företaget hyr lokaler på Science Park i Halmstad och får välbehövlig coachning stöd och hjälp i sin utveckling. Tankarna att ta sig in på den privata marknaden blir allt större. Samtidigt som intresset utomlands för PAL blir allt större. Företaget står inför ett vägval. Ska det satsas på den privata marknaden så behöver PAL Original anpassas. Ska företaget etablera sig ännu mer utomlands så behövs en större organisation.

En ny spännande utvecklingsfas kommer igång där en ny PAL för hemmabruk tas fram och testa. Samtidigt förstärks PAL laget med två starka nyförvärv. Ole Kälebo och Anders Rick engagerar sig. Med sina spetsegenskaper och erfarenheter som till mångt och mycket saknats i PAL historien så fortsätter företaget att förstärka det som byggts upp genom åren och förbättra det som behövs för att ta ytterligare steg i företagets utveckling.