Logo: PAL - Practise And Learn

Frågor och svar om PAL Football

Här får du svar på många av de vanligast frågorna vi får om PAL och dess användningsområden.

Kan PAL Original användas på konstgräs?

- Ja, PAL Original kan användas med fördel på konstgräs. Du jobbar då i moduler och monterar i trianglar eller i fyrkanter. Du behöver då ej förankra PAL stängerna i underlaget. PAL Original står utan några problem. Volleyläge används precis som på vanligt gräs. Många användare på konstgräs premierar PAL träning på konstgräs då du kan jobba med teknik i hög hastighet.
Våra egna spelarutvecklare på PAL Original jobbar mest på konstgräs. 

 

Kan PAL Original användas på inomhusgolv?

- Ja, med våra PAL Cones som du sätter under PAL Original. Du jobbar i moduler och monterar i trianglar eller i fyrkanter. PAL Original står utan problem med hjälp av PAL Cones. Volleyläge används precis som på vanligt gräs eller konstgräs. Inomhus är volleyläge mest frekvent använt, då det i ofta i inomhus hallar finns befintliga väggar att jobba mot. Men vill du jobba med kvalité och precision så använder du PAL Original. 

 

Kan barn använda PAL Original?

- Med PAL Original går svårighetsgraden lätt att anpassa utifrån målgruppens kunnande. Istället för att använda 1 PAL skiva som vägg, använd två eller tre PAL-skivor när barn tränar. Ett sätt att förändra svårighetsgrad är att minska eller öka avstånd, beroende på övningsval. Barn ska lyckas när dom tränar, tänk på det vid träning med PAL Original. Barn blir inte duktiga fotbollsspelare enbart genom att träna med PAL Original. Se till att de spelar mycket tvåmålsspel mot varandra. Stimulera dock gärna till egenträning med PAL Original, då kommer de att få en mycket stor grundtrygghet i sin funktionella teknik. För videoklipp med barnfotboll kolla vår youtube-kanal

 

Använder seniorer PAL Original i sin träning?

- Ja, i de klubbar som infört PAL träning så ingår det som ett ständigt återkommande inslag i träningen. Framförallt vid s.k. positionsrelaterad träning. Exempelvis en forward eller försvarsspelare som ska få upprepningsträning på vanligt förekommande matchsituationer som dom hamnar i. PAL Original används också vid s.k. specialträning, exempelvis tillslagsträning på volley. Fler och fler klubbar på högre nivå har börjat och använda PAL Original vid rehabträning. Se referenser!

 

Kan man använda PAL Original vid rehabiliteringsträning av skadade fotbollsspelare?

- Ja, det kan man. Inte ens storklubbar har tillräckligt med personal för att står och leverera bollar flera timmar till spelare som är på väg tillbaka efter skada. 
Många skador inom fotbollen är s.k. återfallsskador, vilket innebär att skadade spelare återgår till ordinarie träning med lagkamraterna alldeles för tidigt. De riskerar då att slå upp sin skada. Med PAL Original kan spelaren efter traditionell genomförd rehabiliteringsträning med styrketräning, joggning, löpning osv. få en successiv och utifrån skadan skonsammare övergång till bollträning med PAL Original. Spelaren får anpassade övningar utifrån skadan och kan i lugn och ro utan att riskera närkamper träna koordination, balans, motorik, bollbehandling, bollkänsla och funktionell teknik. Allt för att minimera risken för återfallsskada när han/hon återgår till tvåmålsspelet.

 

Hur mycket består 1set PAL Original av?

- Ett set PAL Original består av 3 PAL-skivor, 3 PAL-stänger, användarmanual och PAL-övningabank . Vi rekommenderar användandet av 2-3 set för att kunna genomföra funktionell teknikträning både med bollar på marken och i luften.

 

Är det krångligt att få ut PAL Original på planen?

- Med en PAL kärra så går det fort, smidigt och enkelt att få ut PAL Original. Vi rekommenderar absolut att införskaffa en PAL kärra, då utrustningen kan stå på och förvaras i denna. Vi har alltså en PAL-kärra som är anpassad för ändamålet men det går också bra med en "säckakärra" eller som det också kallas "pirra".

 

Funkar det verkligen att sätta upp en skiva och passa mot på gräsunderlag?

- Ja, det är en av de stora produktutvecklingsfrågor som vi arbetat med. Att minimera energiförlusten i materialet när bollen går, så att en naturlig bollrörelse går tillbaka till spelaren. Är det riktigt hårt underlag så kan man få slå ned PAL-stängerna i marken, ofta räcker det då med ca. 5 cm för att PAL Original ska kunna stå. Är det riktigt mjukt underlag så kan jorden ge vika efter x antal slagna passningar. Då är det bara att dra upp PAL stängerna och hitta ny jord ett par centimeter från det gamla nedslagsmarken och köra igång igen.

 

Är det svårt att montera och ändra övningar med PAL Original?

- När vi jobbade i prototyp stadiet, så var en de viktigaste punkterna -. Enkelheten. Fotbollsspelare (och då även tränare) är i grunden ganska lata och det får inte vara något krångligt. När vi tyckte att prototypen var så enkel och funktionell vid montering och förflyttning då startade vi försäljningen. Ett antal produktutvecklingar som hela tiden har gjort produkten PAL Original mer funktionell och ännu enklare att använda. En ofta förekommande kommentar vi får och den som vi blir mest glada över är.
- Så enkelt det är!

 

Hur monterar jag PAL Original?

- Det är oerhört enkelt, det enda du ska tänka på är att ha PAL Original - märket i höger frimärkshörn.
Då kommer beslagen att stämma med varandra och mesta möjliga energi går att få ut av materialet. Inomhus och på konstgräs monterar du i trekanter eller fyrkanter. Volleyläge monterar, du genom att först göra en trekant och därefter lägga skivorna ned, så att ett "hustak" bildas. 

 

Vad väger PAL Original?

- 1 set PAL Original väger 16 Kg. 1 vägg väger 4 Kg och 3 stänger väger 4 Kg
(3x4 Kg = 12 Kg + 4 Kg = 16 Kg)
Den massan som PAL Original innehåller är ett måste för att bollreturnen skall bli naturlig för en fotbollsspelare.

 

Hur vädertålig är PAL Original?

- Efter två års testande av olika prototyper har vi hittat ett material som är otroligt vädertåligt. PAL Original är gjord av en speciell plywood från världsledande Shauman Wood, Finland. Materialet används också på de tuffaste platser som båtdäck, stall, släpvagnar. Vi har testat materialet. Vi hade PAL Original ute i 6 månader i sträck, vi märkte ingen som helst skillnad. Vi tog in och snabbtorkade PAL skivorna i rumstemperatur. Vi fick inga negativa resultat. PAL skivorna ändrade ej form.

 

Hur många övningar finns det med PAL Original?

- Övningsutbudet är egentligen obegränsat, då det enbart är fantasin som sätter begränsningar på urvalet. Vi har dock själva jobbat med ca. 250 övningar på 1 set PAL Original. Vi jobbar med att få övningar filmade och digitaliserade. 

 

Används PAL Original vid stationsträning?

- Ja, PAL Original kan användas med fördel vid s.k. stationsträning. Tänk dock på att skapa tid så att spelarna verkligen hinner med sin station ordentligt. Inte ha för långa köer och sätta stationerna så att bollar fångas upp av ex. nät, mål eller vägg så att spelarna slipper att springa efter bollar för långt, utan istället har en effektiv träning.

 

Vad kostar PAL Original?

- 1 set PAL kostar 3995:- (inkl. moms).

 

Var kan jag beställa PAL Original?
- Det gör Du Här!

 

Hur levereras PAL Original?

- PAL Original skickas med fraktbil och levereras hem till din dörr. 

 

Vi ska på träningsläger, kan man ta med PAL Original?

- Det är inga problem, varken på buss eller på flygplan. Tänk på att använda remmar för att "binda ihop" PAL-skivor och stänger, samt att meddela flygbolaget att ni har utrustningen med er. Vi har själva flugit över hela Europa med PAL Original. Till och med till Sydafrika.

 

Hur länge har PAL Original funnits?

 - PAL Original har funnits på marknaden sedan 2001. Efter att drygt två års framtagningsarbete. Mer om detta hittar du under vår historia. 

 

Kan man använda PAL Original hemma i trädgården?

- Har du en trädgård utan risk för att smälla rutor, så går det utmärkt. Det är en av grundtankarna med PAL Original att den ska kunna användas överallt och på alla underlag. Allt för att stimulera till mer egenträning och vad kan då vara bättre än hemma i trädgården eller på allmänningen där fotboll får spelas?

 

Vilka köper PAL Original?

- Föreningar, distriktsförbund, fotbollsgymnasier, fotbollsskolor (grundskola), kommuner, privatpersoner, företag. Dessa är de vanligaste kunderna som köper PAL Original.

 

Finns det någon garanti på PAL Original?

-Vi följer givetvis konsumnetköpslagen. 

 

Kan målvakter använda PAL Original?

- Visst kan målvakter använda PAL Original. När FC Barcelona först beställde PAL Original så var det till deras målvaktsträning.
Många målvakter värmer upp själva innan de exempelvis ska in i en avslutningsövning. Detta ofta pga. av att det tyvärr ej finns tränarresurser att ta hand om målvakten. Med PAL Original kan målvakten jobba på ett effektivare och roligare sätt med många klassiska målvaktsuppvärmningsövningar och därmed bli bättre förberedd innan han/hon kör igång med ex. avslutningsövningar. Många målvakter jobbar på ett mycket bra sätt med funktionella matchlika övningar där målvakten måste jobba med sin bollbehandling med fötterna. Att ha en bra bollbehandling med fötterna är otroligt viktigt för en modern målvakt.

 

Vad är positionsrelaterad träning med PAL Original?

- Specialträning på vanligt förekommande matchsituationer för spelaren. Denna träningsform har blivit väldigt populär med PAL Original. Träningen förbereds ofta av en matchanalys av spelaren, där man tittar på vilka vanligt förekommande matchsituationer denne hamnar i. Med hjälp av PAL Original simuleras situationerna som spelaren ofta hamnar i och som han/hon behöver förbättra och/eller förstärka. Vid positionsrelaterad träning befinner sig spelaren på de ytor som han/hon ofta befinner sig i match. Detta för att lära känna avstånd och linjer. Syftet med positionsrelaterad träning är att genom upprepningsträning av matchlika övningar få en trygghet i tekniken att hantera vanligt förekommande matchsituationer. Denna typ av träning är väldigt effektiv. Men bör ej bedrivas på spelare under 15 år. Fram till 14-15 års ålder bör spelarna få prova på olika platser i laget för att utvecklas som fotbollsspelare och för att upptäcka var han/hon trivs som bäst.

 

Kan man använda PAL Original i snabbhetsträning?

- Ja det kan man, om man vill ha bollen med. Det beror givetvis på övningsvalet.

 

Kan vi använda PAL Original i konditionsträning?

- Ja, det kan man. Ofta så upplever fotbollsspelare det som mycket lättare och roligare att träna kondition och förbränning när bollen är med.

 

Kan vi använda PAL Original i uppvärmning?

- Det finns väldigt många bra övningar för uppvärmning med boll där PAL Original används.

 

Kan vi använda PAL Original i lek/tävlingar?

- Visst går det att ha många lekar och tävlingar med PAL Original. Det är bara fantasin som sätter begränsningar för övningsvalet. Vid träning av barn är det oerhört viktigt att ha träningar där leken är i fokus. PAL Original kan bli en hjälp för tränarna att genomföra det.

 

Hur många upprepningar hinner man med på en timma med PAL Original?

- Det beror på en rad omständigheter hur pass effektiv träningen kan bli för spelaren dvs. hur många upprepningar han/hon får. Hur många bollar som finns med i övningen, placering av övningen för att undvika för långa bollhämtningar, vila mellan repetitionerna etc etc. Vi har dock tittat på hur många avslutningar en spelare kan få inne i straffområdet på en timma. Om spelaren har en bollpåse med sig ut (ca. 10-15 bollar), tar det lugnt mellan repetitionerna, koncentrerar sig, hämtar bollar då har vi räknat till 120-150 st upprepningar vid 1 timmes effektiv PAL träning (c:a 350-400st bollkontakter). Vid 1½ timmes effektiv PAL träning  ger ca 200-220 st upprepningar och 400-450 bollkontakter.

 

Tycker inte spelarna att det är tråkigt att stå och "nöta" teknikträning?

- Det är en vanlig uppfattning inom fotbollen att det är tråkigt att "nöta in tekniken". En diskussion som aldrig uppkommer i golf, tennis, bordtennis. Fotbollsspelare måste lära sig att det är upprepningsträning som gäller för att lära sig den svåra fotbollstekniken. Vedertagna begrepp idag är att det krävs 10 000 träningstimmar för att bli en elitfotbollsspelare och det handlar om 50 000 upprepningar för att få en bra teknik att sitta. Exempelvis ett tillslag.
Så det är mycket upprepningar som gäller och då måste man ha rolig träning. Vi ser hur roligt spelarna har när dom får chansen till upprepningsträning (nötning) med PAL Original. En icke vetenskaplig analys är att det helt enkelt beror på att spelaren känner en så snabb förbättring när dem kommer upp i upprepningsantal som 100-150 stycken upprepningar. Vilket man lätt gör med 10-15 bollar under 1 ½ timmars träning.